سیستم یونیتایز و سیستم استیک
کرتین وال دیوارهای نسبتاً نازک است که معمولاً روی قابهای آلومینیومی اجراشده و بهعنوان پوشش از پنلهای شیشهای، سنگ، سرامیک، پرسلان یا پنلهای کامپوزیتی پوشیده شده با فلز استفاده میکند. قابهای آلومینیومی به بدنه ساختمان متصل شده و هیچ باری را چه از سوی کف باشد و چه از سوی سقف، تحمل نمیکنند. معمولاً بارهای ناشی از وزش باد و نیروی گرانش که به کرتین وال وارد میشود، بهوسیله اتصالات به سازه ساختمان منتقل میشود. از متداولترین سیستمهای اجرای کرتین وال میتوان به سیستم یونیتایز و سیستم استیک اشاره کرد که در ادامه به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
پارس آمود مجری نمای شیشه ای کرتین وال با بهترین کیفیت است.
انواع سیستمهای کرتین وال
در ادامه به بررسی انواع نمای کرتین وال و سیستمهای پوشش دیواری که از قابهای آلومینیومی بهره میبرند به سالهای 1930 بازمیگردند و پس از جنگ جهانی دوم که دسترسی به آلومینیوم برای مصارف غیرنظامی فراهم شد، رشد و پیشرفت سریعی را تجربه کردند. در بحث انتخاب سیستم کرتین وال گزینههای متعددی وجود دارند که عبارتاند از:
- سیستم استیک
در آنها از پنلهای شیشهای، پنلهای نازک پوشیده شده با آلومینیوم یا قسمتهای استیل و شیشه که در هر طبقه به سازه نگهدارنده متصل میشوند – بهعنوان سیستم قابدار هم از آن نامبرده میشود.
- سیستم یونیتایز
از مجموعهای از واحدهای پیشساخته تشکیل میشود که معمولاً به ارتفاع یک طبقه هستند و با استفاده از اتصالات مخصوص به قاب متصل میشوند.
- سیستمهای نیمه یونیتایز
در واقع ترکیبی از سیستم یونیتایز و سیستم استیک هستند.
- سیستمهای اتصال نقطهای شیشه
در این سیستمها پنلهای شیشهای بهصورت مکانیکی و با استفاده از نگهدارندههای استیل ضد زنگ در جای خود ثابت میشوند که به معنی عدم نیاز به داشتن سیستمهای متداول قابهای آلومینیومی است. اتصالات میان پنلهای شیشهای با استفاده از چسبهای سیلیکونی انجام میشود.
اجرای شیشهبر روی سازه که شیشهها به بخشهای آلومینیومی سازه چسبانده میشوند و اتصالات بین شیشه با چسب پر میشوند.
سیستمهای محافظ باران مهندسیشده با فشار ثابت و اتصالات باز
- سیستم استیک یا قابدار
یک سیستم کرتین وال استیک شامل قسمتهای آلومینیومی –استیکها- است که در محل کارخانه برش خورده و ماشینکاری میشوند. پس از انجام این مرحله، مولیونها و ترنسومهای آلومینیومی حاضرشده و بهصورت یک کیت آماده اجرا به محل پروژه منتقل میشود. لازم به ذکر است که مولیونها (mullions) پروفیلهای عمودی و ترنسومها (transoms) پروفیلهای افقی هستند که برای اجرای کرتین وال روی سازه نصب میشوند.
این قطعات بهوسیله براکتها در لبه دالها به سازه متصل میشوند و به میزان 5 تا 7 متر ادامه مییابند. سپس از طریق آستینهای داخلی به مولیونهای بالا و پایین خود میرسند. سیستم استیک برای تحمل وزن، به قاب نگهدارنده تکیه میکنند تا تمام تنشهای وارده به پوشش نما را تحمل کند.
سیستم یونیتایز و سیستم استیک
پس از نصب مولیونهای عمودی نوبت به ترنسومهای افقی میرسد که باید در نقاط از پیش تعیینشده و ماشینکاری شده بهوسیله براکتها متصل شوند. پسازآن پنلهای پرکننده درون فضاهای باز و مستطیلی شکل موجود روی سطح مولیونها و ترنسومها نصب میشوند. معمولاً از شیشههای ثابت برای پر کردن نما استفاده میشود اما میتوان از ترکیب شیشه، استیل، ورقههای آلومینیوم کامپوزیتی یا سنگ و سرامیک برای اجرای نما استفاده کرد.
در سیستم استیک صفحات فشار خارجی متصل به مولیونها و ترنسومها قبل از استفاده از پوشش خارجی و درپوشها در مناطقی که محاسبات مهندسی تعیین کردهاند قرار میگیرند. گاهی این صفحات یکپارچه هستند و پنلهای پرکننده بهوسیله واشرهای نگهدارنده در جای خود حفظ میشوند، مانند اکثر پنجرههای نیوزیلندی. مزیت سیستم استیک در نمای کرتین وال داشتن هزینههای پایین است که باعث میشود تأمینکنندگان برای رقابت با یکدیگر قیمتهای پایینتری برای فروش تجهیزات و خدمات خود به مشتریان پیشنهاد دهند. علت اصلی پایین بودن قیمت نیز بهسادگی سیستم استیک بازمیگردد.
از دیگر سو باید گفت که سیستم استیک مانند هر سیستم دیگری معایب خود را نیز دارد. مشکل اصلی سیستم استیک حجم کار بالا ی مورد نیاز برای اجرای آنها در محل پروژه است که حتی میتواند باعث از بین رفتن مزیت قیمتی این روش شود. با توجه به حجم کار و نیروی مورد نیاز، اگر مراحل اجرا بهدرستی طراحی و مدیریت نشوند، ممکن است سیستم استیک حتی هزینه تمامشده بیشتری برای کارفرمایان داشته باشند. جدای از این موضوع، کنترل کیفیت اجرای اتصالات و چسب کاریها از دیگر نکات مهم در سیستم استیک است که به تجربه و کیفیت کار مجریان پروژه، شرایط آبوهوایی و کیفیت مواد مورد استفاده بستگی دارد.
برای آشنایی با درب و پنجره ترمال بریک به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
سیستم یونیتایز در پوششهای کرتین وال
سیستم یونیتایز از کنار هم قرار گرفتن مجموعهای از واحدها تشکیل میشوند که عمدتاً ارتفاعی برابر با ارتفاع یک طبقه و عرضی در حدود 1200 تا 1500 میلیمتر دارند. این واحدها با واحدهای موجود در همسایگی خود در کنارهها یا بالا از طریق زائدههای نر و مادگی چفت شده و با بهرهگیری از کانالهای دارای فشار ثابت عملکرد بهتری را ارائه میدهد. واحدها در سیستم یونیتایز از خطوط دال کف شروعشده یا از اولین ترنسوم بالای آن و به براکتها در اسپندرل یا طبقه آویخته میشوند. پس از آویخته شدن از طریق فضای موجود در اسپندرل و شیشههای طبقه پایین، درون سر بالایی واحد پایین چفت میشوند.
سیستم یونیتایز در پوششهای کرتین وال دارای مزایای متعددی هستند که در اینجا بهطور اجمالی برخی از آنها را موردبررسی قرار میدهیم:
کنترل کیفیت – از آنجا که واحدها در شرایط کارخانه تولید شده و پوشش میخورند، محصول نهایی دارای کیفیت بسیار بالا و مطابق استاندارد است.
سرعت نصب و اجرا – ذات سیستم یونیتایز باعث میشود که نصب و اجرای آنها در محل پروژه به شکل قابلتوجهی سریع باشد. با در نظر گرفتن هزینههای تحمیلشده در اثر طولانی شدن اجرای یکی از مراحل ساختوساز، میتوان گفت که سیستم یونیتایز به دلیل داشتن سرعتبالا در زمینه اجرا؛ میتوانند هزینههای انجامشده برای خرید خود را توجیه کرده و کارفرمایان به استفاده از این سیستمها ترغیب کند.
عملکرد – در نتیجه معرفی شدن سیستمهای فشار ثابت و آرایشهای مولیون جدا/ترنسوم جدا، سیستم یونیتایز دارای پارامترهای عملکردی عالی تحت شرایط حرکت ساختمان هستند.
مقایسه سیستم یونیتایز با سیستم استیک، کدام بهتر است؟
متخصصین کرتین وال چه مشاور باشند، چه طراح و یا مجری نما، همواره نظر مشخصی در مورد زمان و مکان مناسب برای استفاده از سیستم یونیتایز و سیستم استیک در پوشش کرتین وال دارند و متناسب با نما و پروژه در دست دارند. اما میتوان گفت که این موضوع برای معمارها صادق نیست و این شرایط برای توسعهدهندگان و سایر متخصصین بدتر هم میشود. برای آنها انتخاب یک گزینه از بین سیستم یونیتایز و سیستم استیک مانند انتخاب یک سنگریزه در غاری تاریک است. یعنی این کار تا این حد دشوار است؟ جواب منفی است. تجربه نشان داده است که عوامل اصلی برای انتخاب از میان سیستم یونیتایز و سیستم استیک یکی از موارد پنجگانه زیر است:
- اندازه کلی نما
هرچه نما بزرگتر باشد، مزایای استفاده از سیستم یونیتایز بیشتر میشود. دلیل این موضوع به کاهش هزینهها و سرعت نصب و اجرای بیشتر این سیستمها برمیگردد. برای یک کرتین وال استاندارد در یک ساختمان پوشش دادهشده، حد موردنیاز برای استفاده از سیستم یونیتایز یا سیستم استیک چیزی در بین 3000 تا 5000 مترمربع است. اگر مساحت موجود از 3000 متر مربع کمتر بود به سراغ سیستم استیک بروید، دلیل این توصیه به کمبود فضا برای اجرای سیستم یونیتایز و همچنین اقتصادی نبودن استفاده از آن بازمیگردد. اگر مساحت بیشتر از 5000 مترمربع بود گزینه درست استفاده از سیستم یونیتایز است. دلیل این انتخاب به طولانی بودن زمان مورد نیاز برای اجرای سیستم استیک در چنین مساحت بزرگی است. جدای از آن هزینههای استفاده از سیستم استیک برای مساحتهای بالا بسیار سنگین خواهد بود.
درجه تکرار در پروژه
اگر ارتفاع طبقات یکسان و فاصله بین مولیونها ثابت است، تقسیم کردن نما به واحدهای با اندازههای یکسان، کاری منطقی است. این واحدها در کارخانه تولیدشده، بار زده میشوند، به محل پروژه منتقل و به همراه شیشهها، المانهای اسپندرل و واشرها در زمانی بسیار کوتاهتر از سیستم استیک نصب میشوند. در نتیجه هرچه میزان تکرار در مراحل بیشتر باشد، استفاده از سیستم یونیتایز مناسبتر میشود.
- شکل و ابعاد
یک ساختمان مرتفع که بیش از 6 طبقه داشته باشد، با استفاده از سیستم یونیتایز راحتتر نما میشود. بهطورکلی، هرچه ساختمان مرتفعتر باشد آنگاه استفاده از سیستم یونیتایز برای پوشش کرتین وال منطقیتر میشود زیرا زمان نصب و اجرای نما کوتاهتر میشود. برخلاف آن، یک ساختمان کم ارتفاع و دارای عرض زیاد که دسترسی به نما را از بیرون راحتتر میکند، بهتر است که با سیستم استیک برای پوشش کرتین وال نما شود. اگر در طراحی قرار بر این باشد که از شیشههای با ابعاد بزرگ چه از نظر ارتفاع و چه از نظر عرض استفاده شود، گزینه دلخواه شما سیستم یونیتایز خواهد بود زیرا واحدهای شیشه با بهترین محافظت به شما تحویل داده خواهند شد و با استفاده از جرثقیلهای کوچک بهراحتی نصب میشوند.
- میزان تخت بودن
دیوارهای تخت و عمودی را بهراحتی میتوان در محل پروژه با استفاده از سیستم استیک نما کرد. اما اگر طراحی پیچیدگی خاصی مانند اشکال سهبعدی یا شیب داشته باشد، ترجیح بر این است که تولید، سرهم کردن و عایقکاری در کارخانه انجام شود. در این حالت تنها چفت کردن اتصالات در یکدیگر باقی میماند که در محل پروژه و با سرعت انجام میشود و دست شما را هم برای ایجاد تغییرات یا اصلاحات ریز باز میگذارد. این موارد از ویژگیهای یک سیستم یونیتایز برای پوشش کرتین وال است. این موارد در مورد پروژههایی که نیازمند انجام سوراخکاریهای متعدد و استفاده از براکتهای زیاد هستند هم صادق است. برای مثال اگر پروژهای دارید که باید سایهبانهای زیادی در آن اجرا شود، بهتر است که همهچیز را در کارخانه آماده کنید و تنها در محل پروژه آنها متصل نمایید. پس در اینجا هم سیستم یونیتایز انتخاب مناسب است.
- در نظر گرفتن احتمال حرکت سازه
اگر نکات اشارهشده برای کمک به انتخاب شما کافی نیست، احتمال حرکت سازه را پس از نصب نمای کرتین وال نیز در نظر بگیرید. آیا ساختمان شما در مکانی زلزلهخیز یا نزدیک به گسل بنا شده است؟ در چنین شرایطی سیستم یونیتایز برای پوشش کرتین وال عملکرد بهتر و ایمنتری خواهند داشت. اگر ساختمان شما انعطافپذیر باشد و حرکات برشی یا طبقه به طبقه در آن پیشبینیشده باشد؛ یک سیستم یونیتایز عملکرد بهتری در جذب تغییرات حرکتی نسبت به یک سیستم استیک خواهد داشت و موجب ایجاد ایمنی بیشتر خواهد شد.
با توجه به موارد پنجگانه بالا و همچنین گسترش روزافزون ساختمانهای مرتفع، بزرگ و دارای ژئومتری پیچیده که در نزدیکی مناطق زلزلهخیز بنا میشوند، استفاده از سیستم یونیتایز برای پوشش کرتین وال و نما گزینهای بهتر به نظر میآید. باید باز هم به این واقعیت اشاره نمود که کیفیت سیستم یونیتایز نسبت به سیستم استیک بالاتر بوده و سرعت بالای اجرای آن باعث غلبه بر مزیت اقتصادی سیستم استیک میشود. البته نباید فراموش کرد که سیستم استیک دارای مزیتهای خاص خود است و همانطور که قبلاً اشاره شد، استفاده از آن در برخی از پروژهها منطقیترین و اقتصادیترین انتخاب خواهد بود.
سیستم یونیتایز و سیستم استیک و نکات مهم طراحی
طراحان متخصصی که برای اجرای نماهای کرتین وال با استفاده از سیستم یونیتایز و سیستم استیک، طراحی میکنند باید به نکات زیر توجه ویژهای داشته باشند:
1- یک سیستم پشتیبانی مناسب برای نما
2- طراحی اتصالاتی که نشتی هوا نداشته باشند
3- در نظر گرفتن کنترل حرارتی و تابش خورشید
4- اثرات بازتابش و سایه
5- زیبایی ظاهری ساختمان
- همچنین، طراحان باید عوامل دیگری را در هنگام طراحی یک پوشش کرتین وال در نظر بگیرند که عبارتاند از:
ارتفاع ساختمان و محوطه دیوارهای خارجی
ارتفاع طبقات نسبت به یکدیگر
اندازه واحدهای مورد استفاده برای حملونقل
دسترسی به بخشهای داخلی سازه برای خودروهای بزرگ و کرینها
بالا بردن تجهیزات و ملزومات در هنگام ساختوساز و پس از تکمیل پروژه برای تجهیز بنا
انبار مناسب جهت ذخیرهسازی مصالح و تجهیزات در محل پروژه
اثرات مختلف زیباییشناسی
بسته به سیستم مورداستفاده میتوان اثرات و جلوههای زیبایی را درون نما ایجاد نمود. برای مثال در صورت استفاده از سیستم استیک، مولیونها و ترنسومها معمولاً از بیرون ساختمان قابلمشاهده هستند. درحالیکه با استفاده از یک سیستم یونیتایز، میتوان از پوشش دهیهای مختلف برای افزودن جلوههای مورد نظر به نما بهره برد.
امیدواریم که از مطالعه این مقاله اطلاعات کافی در مورد سیستم یونیتایز و سیستم استیک را به دست آورده باشید، از شما برای همراهی ما در این مقاله سپاسگزاریم.