سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
در مکانهای پر رفتوآمد استفاده از سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای بسیار حائز اهمیت است. این نوع دربها از هدر رفتن انرژی جلوگیری میکنند. به طور مثال تصور کنید شما در فروشگاهی خریدهایتان را انجام دادهاید و با دستانی مملو از وسایل میخواهید از آن خارج شوید، با دستانی پر از کیسههای خرید که نمیتوان در را باز کرد، در نتیجه لزوم استفاده از سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای آشکار میشود. در بانکها، بیمارستانها و ادارههای پر رفتوآمد از این نوع دربها استفاده میشود. استفاده از سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای علاوه بر جلوگیری از هدر رفتن انرژی و آسان بودن در رفتوآمد، نور را هم به خوبی عبور میدهد و به دلیل نداشتن دستگیره از انتقال ویروس و میکروب جلوگیری میشود.
درب و پنجره ترمال بریک از پرکاربردترین انواع درب و پنجره است.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
سیستم این درب ها به این صورت است که با یک ریموت یا دکمه و یا به صورت هوشمند باز و بسته میشوند.
اجزای تشکیل دهنده سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
دربهای اتوماتیک شیشهای از نوع الکترومکانیکی هستند. اجزای تشکیل دهنده این دربها عبارتند از:
گیربکس
موتور الکتریکی
برد الکترونیکی
سنسور
ریموت برای کنترل
کلیدهای کنترل دستی
چرخ دنده
شیشه
هنگر
تسمه تایم
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای و اجزای آن
موتور الکتریکی
در این سیستم معمولاً از موتور تکفاز استفاده میشود. برای این دربها از یک موتور استفاده میشود به جز دربهای دو لنگه که از دو موتور استفاده میشود. از موتورها برای تغییر جهت دادن استفاده میشود. معمولاً 4 سیم از موتور خارج میشود که 2 سیم آن به خازن و ا سیم به زمین وصل میشود و سیم دیگر به صورت مشترک است. هر 4 سیم به مدار الکترونیکی وصل میشوند.
گیربکس سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
گیربکس در کنار موتور برای دربها استفاده میشود و برای افزایش انتقال نیرو به کار میرود. سیستم این درب ها از پیچهای حلزونی و مهره تشکیل شدهاند که درب با چرخش پیچ و حرکت مهره به کار میافتد. اگر نیاز باشد میتوانید دربها را از حالت اتوماتیک خارج کنید، برای این کار کافی است محور گیربکس را خلاص کنید.
برد الکترونیکی
برای تنظیم باز و بسته شدن سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای از برد الکترونیکی استفاده میشود. محل قرارگیری برد الکترونیکی در دربهای اتوماتیک متفاوت است، به طور مثال در دربهای ریلی برد الکترونیکی روی دستگاه قرار میگیرد و در دربهای لولایی در یک تابلو در کنار درب نصب میشود.
سنسور سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
برای تشخیص این که فردی در مقابل درب قرار دارد از سنسور یا همان چشمی استفاده میشود. زمانی که فرد در مقابل درب قرار میگیرد سیگنالی توسط این سنسور به برد الکترونیکی ارسال میشود و درب باز میشود. سنسورهایی که برای سیستم این درب استفاده میشوند انواع مختلفی دارند.
سنسور مادون قرمز اکتیو سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
سنسور مادون قرمز اکتیو، اشعه مادون قرمز را از خود ساطع میکنند و هم بازتاب شده آن را دریافت میکنند. اگر فردی یا جسمی جلوی درب باشد، پرتو نور به دریافت کننده نمیرسد در نتیجه در باز میشود در غیر این صورت در بسته میماند. نتیجه میگیریم نحوه عملکرد سنسور مادون قرمز به صورت زیر است
پرتو نور از سنسور مادون قرمز به یک گیرنده ساطع میشود
اگر فردی در مقابل درب نباشد گیرنده سیگنال را دریافت میکند
در صورتی که گیرنده پرتو را تشخیص ندهد یعنی جسمی در آن مکان وجود دارد
سنسور مادون قرمز پسیو سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
چشمی مادون قرمز پسیو یک سنسور الکترونیکی است. این حسگر، نور مادون قرمزی که از اجسام مختلف در دمای 273 درجه زیر صفر یا بالای صفر در میدان دیدش باشد را اندازهگیری میکند و تصویر حرارتی از جسم ایجاد میکند حال اگر در آن حرکتی اتفاق افتد دستور باز شدن درب داده میشود. از مزایای این سنسور به دقت بالای آن میتوان اشاره کرد. این سنسور معایبی نیز دارد از جمله ناتوان بودن در تشخیص اجسام ثابت، تشخیص ندادن اجسامی که با محیط اختلاف دما ندارند و یا اختلاف دمای آنها با محیط کم است.
سنسور ماکروویو
در این نوع سنسورها موج الکترومغناطیسی با طول موج 1 گیگا هرتز ارسال میشود اگر سیگنال به زمین و یا دیوار برخورد کند با همان طول موج باز میگردد و در بسته میماند اما در صورتی که به افراد یا اشیا برخورد کند طول موج و فرکانس برگشتی با ارسالی متفاوت میشود در نتیجه در باز میشود.
در این بخش با انواع سنسورهای سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای آشنا شدید.
کلید کنترل دستی
در بعضی موارد مانند زمانی که برق قطع میشود لازم است در به صورت دستی باز و بسته شود به همین خاطر کلیدی برای این کار وجود دارد که باید در دسترس باشد.
ریموت برای کنترل
سیستم این درب ها را از راه دور هم میتوان کنترل کرد، برای این کار نیاز به یک ریموت است که دارای فرستنده رادیویی کوچک است که با دو کلید درب باز و بسته میشود.
انواع سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
دربهای اتوماتیک شیشهای در مدلهای مختلفی عرضه میشوند که متناسب با کاربردشان میتوان از آنها استفاده کرد.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای کشویی ساده (Automatic sliding glass door system)
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تلسکوپی (Telescopic glass automatic door system)
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای منحنی یا قوسی (Curved glass automatic door system)
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای دوار (Automatic rotating glass door system)
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تاشو (Automatic folding glass door system)
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای کشویی ساده
دربهای اتوماتیک شیشهای کشویی ساده در میان این نوع دربها بیشترین استفاده را دارد. این نوع دربها را معمولاً از جنس سکوریت نشکن با ضخامت 10 میلیمتر و در رنگهای متفاوت سفارش میدهند. اگر برای ساخت این دربها از ابعاد مناسب، جنس و فریم مناسب استفاده شود، بهترین انتخاب برای سهولت در رفتوآمد است.
این دربها 4 لت دارند، 2 لت به صورت ثابت در چپ و راست قرار دارد و 2 لت دیگر به صورت کشویی باز و بسته میشوند. عرض ورودی این نوع دربها 0.6 تا 3.9 متر است. ارتفاع استاندارد دربها 2.20 یا 2.40 است و اگر ارتفاع از این میزان بیشتر شود باید از اپراتور دیگری استفاده کرد و از شیشه سکوریت کتیبهای در فضای خالی بالای درب استفاده میشود. حسگرهای هوشمند که در بالای این دربها نصب میشود از برخورد درب با افراد جلوگیری میکند.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای منحنی
دربهای اتوماتیک شیشهای منحنی بسیار زیبا میباشند و در مکانهایی با معماری خاص استفاده میشوند. به طور مثال برای ساختمانهایی که نمای کلی آنها به صورت نیمدایره است استفاده از این دربها زیبایی ساختمان را چند برابر میکند. این نوع دربها دارای حالتهای مختلفی هستند. یک نوع از آنها دارای 4 لت، 2 لت که متحرک هستند و در امتداد یک منحنی حرکت میکنند و 2 لت دیگر در طرفین ثابت هستند. نوع دیگر فقط 2 لت متحرک دارد. نوع اول از نظر امنیت و زیبایی بهتر است.
قیمت این نوع دربها از دربهای کشویی معمولی به دلیل نورد شدن شیشه و فریم بیشتر است. درب های اتوماتیک شیشه ای منحنی به خاطر ظاهر خاص خود بیشتر در مکانهای تجاری پر رفتوآمد و یا جاهایی که عرض ورودی بزرگ نیازمند هستند استفاده میشوند. یکی از مزایای این نوع دربها افزایش نور ورودی به دلیل عرض زیاد درب است .عرض بازشو مفید در این دربها تا 2 متر و وزن هر لنگه در منحنی تا 120 کیلوگرم است.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تلسکوپی
این نوع دربها برای فضاهایی با عرض کم مناسب است. درب های اتوماتیک شیشه ای تلسکوپی به دو صورت 3 لت و 6 لت وجود دارند. در نوع 3 لت این دربها، 1 لت ثابت و 2 لت متحرک هستند. لت ثابت سمت چپ یا راست قرار میگیرد و 2 لت دیگر که متحرک هستند برای رفتوآمد افراد باز و بسته میشوند. در نوع 6 لت ، 2لت در طرفین ثابت هستند و 2 لت در طرفین به صورت متحرک باز و بسته میشوند. با توجه به ساختار این نوع درب تا 70 درصد از فضا را میتوان برای رفتوآمد قرار داد ولی در دربهای کشویی ساده تنها 50 درصد برای رفتوآمد قرار میگیرد.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای گردان
در مکانهایی که محدودیت فضا وجود ندارد از درب های اتوماتیک شیشه ای گردان میتوان استفاده کرد. این دربها به صورت 2،3 و 4 باله استفاده میشوند. وقتی افراد داخل میشوند بالهها به حرکت در میآیند و شروع به چرخش میکنند. سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای گردان از شیکترین و گرانترین نوع دربهای اتوماتیک شیشهای هستند. مزیت این دربها این است که همزمان امکان ورود و خروج افراد ممکن است، از اتلاف انرژی جلوگیری میشود و دارای امنیت بالاتری میباشد. درب های اتوماتیک شیشه ای گردان در بانکها، بیمارستانها، پاساژها، هتلها و .... استفاده میشود.
سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تاشو
درب های اتوماتیک شیشه ای تاشو بسیار شبیه به دربهای اتوماتیک لولایی هستند با این تفاوت که سرعت باز و بسته شدن دربهای اتوماتیک شیشهای تاشو کمی بیشتر از دربهای اتوماتیک شیشهای لولایی است. با توجه به این ویژگی، این دربها برای محلهای پر رفتوآمد مناسب است.
عوامل موثر روی قیمت درب اتوماتیک شیشهای
برند موتور، نوع درب اتوماتیک، پهنای دهنه، ابعاد، میزان شیشه کاربردی و نوع فریم از عوامل موثر روی قیمت دربهای اتوماتیک هستند. اگر ابعاد دهانه از حالت استاندارد خارج شود، نوع موتور تغییر میکند و در نتیجه قیمت تغییر خواهد کرد.
کارکرد و امنیت دربهای اتوماتیک شیشهای
دربهای معمولی با دستگیره باز و بسته میشوند و برای قفل کردن آن از کلید استفاده میشود. سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای به این صورت است که میتوان به صورت دلخواه آن را تنظیم کرد:
یعنی به صورت اتوماتیک برای ورود و خروج افراد باز شود
فقط برای خروج باز شود
فقط برای ورود باز شود
بسته باشد و با کلید باز شود
کاملاً باز باشد
به صورت نیمه اتوماتیک با زدن دکمه یا فشار دست باز شود
به صورت ریموت از راه دور کنترل دستی میتوان انجام داد
با توجه به موارد گفته شده مشخص میشود دربهای اتوماتیک از امنیت و سهولت بیشتری برخوردار هستند.
پیشنیازهای لازم برای نصب درب اتوماتیک شیشهای
برای نصب این سیستم ابتدا باید محل نصب اندازهگیری شود و سپس مشخص شود چه نوع درب اتوماتیکی مناسب آن مکان است. نوع، ضخامت و رنگ شیشه باید تعیین شود. برای نصب سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای باید از افراد متخصص استفاده کرد تا کیفیت مطلوب حاصل شود. همان طور که گفته شد ارتفاع استاندارد 240 سانتی متر است، اگر ارتفاع کمتر باشد مشکلی پیش نمیآید ولی برای ارتفاع بیشتر از این مقدار باید از اپراتورهای پیشرفته استفاده کرد.
مراحل راهاندازی سیستم درب شیشهای اتوماتیک
ابتدا باید تابلو و تجهیزات مکانیکی و الکتریکی دربها نصب شود
سیمهای تابلو و تجهیزات سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تکمیل شود
میکروسوئیچهای سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای تنظیم شود
درب اتوماتیک شیشهای را تست کرده که به راحتی باز و بسته شود
میکرو پروسسورها در حالت مطلوب تنظیم شود
نحوه عملکرد سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای
ابتدا برق وارد منبع تغذیه میشود و به برق 24 ولت، مناسب تغذیه موتور تبدیل میشود. اگر سنسورها حضور فرد یا شی را مقابل درب تشخیص دهند تابلو فرمان به موتور دستور حرکت میدهد و نیروی موتور به کمک تسمهها به هنگر انتقال مییابد در نتیجه درب اتوماتیک شیشهای حرکت کرده و باز میشود.
کلام آخر
استفاده از این سیستم در اماکن مختلف باعث تکریم ارباب رجوع و سهولت استفاده از دربها میشود. همان طور که گفته شد از هدر رفتن انرژی گرمایشی و سرمایشی جلوگیری کرده و مانع از ورود حشرات و گرد و غبار میشود. برای خرید و نصب سیستم درب های اتوماتیک شیشه ای حتماً از افراد متخصص مشورت بگیرید و با توجه به نوع مکان موردنظر و میزان رفتوآمد، نوع درب را انتخاب کنید.
برای کسب اطلاعات در مورد نمای کرتین وال به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.